Search
Close this search box.

Mitä riskejä mobiilitietoturvaan liittyy?

Mobiililaitteiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, ja niistä on tullut olennainen osa arkeamme. Ne pitävät meidät yhteydessä toisiimme, auttavat hallitsemaan työtehtäviä ja tarjoavat viihdettä missä tahansa olemmekin. Kuitenkin tämä jatkuva yhteydenpito ja tietojen vaihto mobiililaitteiden kautta tuo mukanaan myös riskejä. Tässä artikkelissa käsittelemme mobiilitietoturvaan liittyviä riskejä ja annamme vinkkejä, kuinka voit suojautua niiltä.

Haittaohjelmat ja virukset

Yksi suurimmista mobiilitietoturvan riskeistä on haittaohjelmat, jotka voivat saastuttaa laitteen ja varastaa arkaluonteisia tietoja. Mobiilivirukset voivat levitä esimerkiksi huijausviestien, vioittuneiden sovellusten tai vaarantuneiden verkkosivujen kautta. Ne voivat aiheuttaa merkittävää vahinkoa, kuten henkilötietojen vuotamisen tai taloudellisen menetyksen.

Me e-IT Oy:ssä korostamme, että on tärkeää pitää käyttöjärjestelmä ja sovellukset ajan tasalla, sillä päivitykset sisältävät usein tärkeitä tietoturvaparannuksia. Lisäksi suosittelemme asentamaan luotettavan virustorjuntaohjelmiston, joka voi tunnistaa ja estää haittaohjelmia.

Tietojen kalastelu ja identiteettivarkaudet

Phishing eli tietojenkalastelu on tekniikka, jossa hyökkääjät yrittävät huijata käyttäjiä luovuttamaan henkilökohtaisia tietojaan, kuten salasanoja tai luottokorttitietoja. Mobiililaitteilla tämä riski on erityisen korkea, sillä pienemmän näytön vuoksi on vaikeampi tunnistaa huijausyrityksiä. Identiteettivarkaudet voivat johtaa vakaviin seurauksiin, kuten taloudelliseen menetykseen ja maineen menetykseen.

Turvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää olla tarkkana linkkien ja sähköpostien suhteen. Älä koskaan anna henkilökohtaisia tietojasi epäilyttäville sivustoille tai vastaamalla epäluotettaviin viesteihin. Me e-IT Oy:ssä suosittelemme käyttämään kaksivaiheista tunnistautumista, joka lisää turvallisuutta merkittävästi.

Yhteyden suojaamattomuus julkisissa verkoissa

Julkiset Wi-Fi-verkot ovat käteviä, mutta ne voivat olla myös vaarallisia. Ne eivät usein ole suojattuja, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa verkossa oleva voi mahdollisesti päästä käsiksi laitteeseesi ja sen tietoihin. Tämä voi altistaa sinut tietomurroille ja tietojen väärinkäytölle.

Kun käytät julkista Wi-Fi-verkkoa, suosittelemme käyttämään VPN-yhteyttä (Virtual Private Network), joka salaa tietosi ja suojaa yksityisyyttäsi. Me e-IT Oy:ssä painotamme, että turvallisen yhteyden käyttö on yksi tärkeimmistä keinoista suojautua mobiilitietoturvariskeiltä.

Laitteen fyysinen varkaus tai katoaminen

Mobiililaitteen menettäminen tai varkaus voi johtaa paitsi laitteen itsensä menetykseen, myös siihen tallennettujen tietojen joutumiseen vääriin käsiin. Tämä voi olla erityisen riskialtista, jos laitteella on pääsy yrityksen tai henkilökohtaisiin tietoihin.

Varmistaaksesi, että tietosi pysyvät turvassa, on suositeltavaa käyttää laitteen lukituskoodia ja mahdollisesti muita biometrisiä tunnistautumismenetelmiä. Lisäksi laitteen paikannus- ja etäpyyhkimistoiminnot voivat auttaa suojaamaan tietojasi, jos laite katoaa. Me e-IT Oy:ssä neuvomme asiakkaitamme näiden toimintojen aktivoimisessa ja käytössä.

Sovellusten tietoturva-aukot

Sovellukset voivat sisältää tietoturva-aukkoja, jotka mahdollistavat ulkopuolisten pääsyn laitteeseesi ja sen tietoihin. Vanhentuneet sovellukset ovat erityisen alttiita hyökkäyksille, sillä niitä ei enää päivitetä aktiivisesti.

On tärkeää ladata sovellukset vain luotettavista lähteistä, kuten virallisista sovelluskaupoista, ja välttää tuntemattomien kehittäjien sovelluksia. Me e-IT Oy:ssä suosittelemme myös säännöllisiä sovellusten päivityksiä, jotta tietoturva-aukot saadaan paikattua mahdollisimman nopeasti.

Mobiilitietoturva on monimutkainen ja jatkuvasti kehittyvä alue, mutta tietoisuus riskeistä ja niiden hallinta voi suojata sinua ja tietojasi. Me e-IT Oy:ssä olemme sitoutuneet auttamaan asiakkaitamme ymmärtämään ja torjumaan näitä riskejä, jotta voit käyttää mobiililaitteitasi turvallisesti ja luottavaisesti.

Ota yhteyttä: Jätä viesti tai pyydä tarjous

Ota yhteyttä